HERNO, uw specialist in het digitaliseren van al uw analoge beelden!

Digitalisatie
Contact gegevens:


HERNO

Pottenbakkerstraat 55

8043 BN ZWOLLE


T: 038-4606266

M: 06-44466045

E: info@smalfilmdigitaal.nl

    Copyright © 2009 - 2018 | Alle rechten voorbehouden HERNO                                                                                                                                   

Openingstijden:


Maandag t/m zaterdag

9:00 - 20:00 uur
Bezoeken op afspraak

Zon- en feestdagen geslotenMeer informatie:

Klantbeoordelingen

Onderstaande bericht is gepubliceerd in diverse couranten.

 

 

 

Van zolder naar dvd

 

Veel mensen hebben ze nog op zolder liggen: de smalfilmbeelden en dia’s van vaak tientallen jaren geleden. Familiebeelden, vakantie- en tijdsbeelden liggen vergeten te wachten onder een laag stof. Want wie heeft er tegenwoordig nog de apparatuur om ze af te spelen? En als de apparatuur er nog is dan geeft het een hele organisatie om de oude films en dia’s te vertonen. Rustig liggen is dan ook vaak het lot van de films en dia’s . Om er alsnog van te kunnen genieten is digitalisering de oplossing. Het bewaren van opgenomen beelden op dvd zorgt er ook voor dat ze sneller vertoond worden. De geschiedenis blijft zodoende ook voor het nageslacht leven en een stuk Nederlands cultureel erfgoed gaat niet verloren.

 

De Zwolse Herman Vellinga, een enthousiaste amateur filmer, maakte zijn eerste D-8 smalfilm  al in 1960. Hij en zijn zoon Arno, ook een fanatieke mede hobbyist, zien het belang in van het digitaal maken van hun grote privé collectie D-8 ,Super 8 , video-films en dia’s. De kwaliteit van oude films gaat door chemische oorzaken sterk achteruit en ze willen voorkomen dat hun waardevolle beelden verloren gaan. Daarom besloten zij op enig moment om uit Duitsland een machine te importeren die het mogelijk maakt om de historische smalfilm- beelden uit het verleden digitaal vast te leggen. Deze films zijn van onschatbare waarde voor de familie en laten zien hoe het alledaagse leven van toen (meestal) op spontane wijze, goed in beeld werd gebracht.

 

Emotionele reacties


Herman en Arno Vellinga besloten ook voor  anderen te gaan digitaliseren tegen een redelijk tarief. Vele oude beelden op film, dvd en VHS kwamen van de zolders, werden afgestoft en door Herman en Arno gedigitaliseerd. Dat het mensen gelukkig maakt om de prachtige, vaak emotionele beelden, op hun televisie terug te zien blijkt uit de vele mooie en emotionele reacties die Herman en Arno ontvangen. Terugzien van beelden van droevige gebeurtenissen, of van feestelijke familiebijeenkomsten, van vakantiefilms of films waarop de kinderen als baby staan geven aan dat digitaliseren meer is dan alleen een technisch kunstje. Beeldmateriaal staat dan ook niet alleen voor geschiedenis maar ook voor emotie.

 

Kwaliteit


De kwaliteit van het videobeeld is nu heel wat beter dan van het vroegere Super 8 beeld. Het "bioscoopje spelen" van vroeger had natuurlijk best wel wat alleen het duurde het altijd een poosje voor de vertoning kon plaatsvinden. Het opstellen van de projector en filmdoek was al een ding. Maar dikwijls ging een las los ,brak de film of erger;werd de film door de projector”opgevreten”  Vaak ging de lamp stuk,was het geluid niet goed en ratelde de projector er boven uit.Ook bij de diavertoning ging het er ongeveer op dezelfde wijze aan toe en de vroegere beeld vertoning had dan ook heel wat voeten in aarde. De moderne techniek in de vorm van digitaliseren heeft gezorgd dat de kwaliteit van de beelden sterk verbeterd en gewaarborgd kan worden, dus bewaren voor het nageslacht. Het is mogelijk en eenvoudig om de oude smalfilms opnieuw te monteren en/of de beelden opnieuw of nog verder te bewerken en zelfs af te drukken tot een foto van elke gewenste maat. Ook is het ideaal om ze op de PC of de TV te bekijken én gedigitaliseerde beelden lenen zich bij uitstek om te dienen als een origineel cadeau.

 

Digitaal archief


Digitaliseren van oude beelden is tevens een ideale mogelijkheid om een overzichtelijk familiebeeldarchief aan te leggen waar nog vele jaren plezier aan beleefd kan worden. Herman en Arno Vellinga kunnen adviseren bij het kiezen van de mogelijkheden bij aanleggen van het digitale archief en bezitten de mogelijkheden om het digitaliseren daadwerkelijk uit te voeren. In hun website, www.smalfilmdigitaal.nl maken ze de bezoekers heel duidelijk op welke wijze ze werken.